Jongerenprogramma iedereenzemst.

Jongeren van iedereenzemst.

Jongeren kunnen geen betaalbare woning in Zemst bemachtigen. Wij willen dat de gemeente nu eens echt werk maakt daarvan in plaats van verkiezingsbeloftes te doen. Realiseren kan enerzijds via het stimuleren van kleinere woonvormen, leegstaande huizen voor jongeren die er elk een kamer in kunnen huren, cohousing, woningdelen, zorgwonen, tiny houses, community land trusts, assistentiewoningen, woningrotatie met senioren en anderzijds via een financiële steun vanuit de gemeente voor jonge gezinnen die in Zemst willen bouwen of verbouwen: we willen graag “wonen in Zemst” enten op het decreet “Wonen in eigen streek” (WIES). Dit decreet is goedgekeurd in mei 2023. Het geeft de lokale besturen zoals Zemst een instrument dat er moet voor zorgen dat minder kapitaalkrachtigen niet langer verdrongen worden uit hun eigen regio. We willen bij dergelijke projecten absolute voorrang geven aan Zemstenaren, waarbij de woontypologie gaat bepalen wie er komt wonen. Voorkeur gaat uit naar jongeren en jonge gezinnen.

Nieuwe woonvormen moeten geëxploreerd, ondersteund worden en juridische hinderpalen moeten weggewerkt worden.

Zoals het er in Zemst nu aan toegaat, zullen we het Bindend Sociaal Objectief (BSO) van de Vlaamse regering, niet halen. Dat kan beter. Ook kansarme gezinnen (en kinderen) verdienen een "woonplaats".

Meer en meer trekken Zemstse jongeren naar Mechelen,... om samen leuke dingen te beleven. We willen meer leven in de Zemstse brouwerij brengen. Niet elke jongere houdt van een bezoek aan het jeugdhuis of wil aan de toog plakken in een café. Het aanbod kan gevarieerder. De gemeente moet dat aansturen.

Events en fuiven moeten ook makkelijker en soepeler kunnen georganiseerd worden.

Te vaak wordt te pas en te onpas geschermd met “overlast” en er zijn teveel rompslomp en regeltjes.

De jeugdraadwerking moet grondig worden herzien; nu zitten jeugdbewegingen en jongeren daarin puur omdat ze anders subsidies dreigen te mislopen. Dat kan beter.

Iedereen zemst. heeft vier actieve en geëngageerde jongeren op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gezet (Pieter Daelemans, Kelly Vermaelen, Victor Nicolaes en Ruben Vannieuwenborg; die alle vier reeds hun sporen hebben verdiend in jeugdwerk). Door hun tijd in het jeugdwerk hebben ze ervaring met coöperatieve groepen en willen ze die aanwenden om de jeugd actief te betrekken in het beleid.

Meer verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers is een dooddoener. Maar uiteraard gaan we daarvoor.

Hoe zien we dat concreet?

  • een beter fietspad in de Linterpoortenlaan mag er stilaan komen; hetzelfde geldt voor de Humbeeksebaan
  • veiliger zebrapaden om over te steken; in Hofstade bijvoorbeeld is wel nog wat werk aan de winkel
  • verlichting van fietspaden kan soms nog beter, bvb. langs de Zenne in Eppegem
  • de Tervuursesteenweg op de grens tussen Hofstade en Mechelen kan fietsvriendelijker
  • opwaardering van het verkeersoefenterrein in Weerde
  • nog meer aandacht voor verkeersopvoeding en leren fietsen in de scholen
  • de toegankelijkheid van de school de Tuimeling voor kinderen die met de auto afgezet worden kan beter ; na de schrapping van de parking naast de Melkerij is er geen alternatief.
  • maak de schoolfietsroutes naar secundaire scholen nog veiliger
  • zorg ervoor dat een 10-jarige zonder gevaar kan rondfietsen in Zemst

Sportvoorzieningen zijn er al wel wat; er kan wel wat meer medegebruik gebeuren van lokalen in scholen of sportfaciliteiten die gedeeld kunnen worden; ook (budgettaire) ruimte maken voor minder klassieke sporttakken zoals dansen, bepaalde vechtsporten, muziek, ...

Het vrijwilligersaanbod wordt een probleem en kan nog meer steuntjes in de rug gebruiken vanuit de gemeente; het vrijwilligersplatform bestaat maar is niet gekend en wordt onvoldoende gepromoot.

Speelpleinwerking: te weinig animatoren vinden hun weg daarnaartoe; voor jongeren moet het nog aantrekkelijker worden gemaakt om daarvoor te kandideren.

Repetitieruimte voor jongeren: zou onder gunstigere voorwaarden moeten aangeboden worden en op iets meer locaties.

Bij de eventuele bouw van een zwembad in Hofstade moet er oog zijn voor recreatieve beleving voor kinderen (glijbanen, ....).

In de vakantieperiode(s) kan een kindvriendelijk aanbod gecreëerd bvb. kleinere zwembadcontainers, buitenspeeldagen,...

Veel jongeren (en hun ouders) kampen met problemen van mentaal welzijn:

Wat kan daar aan gedaan worden?

  • aanbod van een online chat systeem waarbij jongeren anoniem een probleem kunnen posten en een vraag stellen waar ze terecht kunnen; dat kan de gemeente promoten via huisartsen en kinderpsychiaters; de gemeente moet zelf geen zorgverlening aanbieden maar de jongeren en hun ouders de juiste weg tonen
  • sensibiliseringscampagnes; hier wordt ons inziens te weinig op ingezet momenteel. De gemeente mag dit meer promoten
  • drugs: de gemeente mag ook werk maken van een duidelijker en beter bekendgemaakt drugspreventiebeleid; naar ouders en omgeving toe of naar leerkrachten toe kan een aanbod ontwikkeld worden van opleidingen of workshops over detectie en aanpak van druggebruik bij jongeren; dit alles gaat gepaard met handhaving waar nodig.

Het is goed dat de gemeente het burgemeesterscovenant mee heeft ondertekend en dat een klimaatactieplan werd opgemaakt. Echter is hier nog maar een 30% van gerealiseerd en mogen hier meer harde verbintenissen in staan.

Het is van vitaal belang dat de grote doelstellingen worden gehaald:

  • 40% CO2 reductie tegen 2030 (dit is tegenover 2011, wat ons weinig ambitieus lijkt)
  • Klimaatneutraal tegen 2040
  • Klimaatbestendig tegen 2050

Het is cruciaal dat de gemeente hierin het goede voorbeeld geeft. Investeringen moeten gebeuren in een laadpaalnetwerk, in het energieneutraal maken van eigen gemeentegebouwen en infrastructuur, het investeren in sociale woningen die energetisch in orde zijn en het ondersteunen van burgerinitiatieven die milieugerichte acties ondernemen.

Zemst moet een groene buffer blijven tussen Mechelen en Brussel. Dit mag niet uit het oog verloren worden en moet zelfs gestimuleerd worden.

  • Voor kinderen: het zwembad in Hofstade (of elders in Zemst) mag er eindelijk eens komen. Prioritair zijn de zwemlessen voor kinderen en het recreatieve zwemmen voor de Zemstenaren en de zwemclubs. Een megalomaan Olympisch project kan maar moet Zemst niet bekostigen.

  • Veilige fuiven; securitysubsidies uitbreiden; De gemeente mag meer ondersteunen; administratieve rompslomp verminderen of erbij helpen; aanbod uitbreiden van materiaal dat kan gehuurd worden bij de werklieden-/uitleendienst; herbruikbare bekers.

  • Speelpleintjes: er zijn er al wat maar weinig met voorzieningen voor kinderen met een beperking.

  • Buitenspeeldagen en sportweek / sportdagen; er mag wat meer variatie zijn doorheen het jaar.

  • De aanleg of terbeschikkingstelling van een of twee eventweides is een leuk idee.

  • Initiatieven zoals "Zemst on snow", of de "Battle of Zemst" die de jeugd samenbrengen, moeten gestimuleerd worden. Ook kinderen of jongeren met minder budget moeten kans krijgen om mee te doen.